Årstiden kalder på styrkende kost med saft, kraft og raffinement, og hvem forstår sig bedre på det end franskmændene? Slå et smut forbi din lokale bistro, eller skab din egen hjemme på middagsbordet med disse fem opskrifter, der lyser op i mørket og i maven.
Opskrifter:Stéphane ReynaudFoto:Marie-Pierre Morel

LAM MED FLAGEOLETBØNNER

Til 6 personer

1 udbenet lammebov
350 g tørrede flageoletbønner
4 skalotteløg
6 fed hvidløg
150 g bacon
10 mynteblade
80 g smør
2 kviste rosmarin
1 liter grøntsagsbouillon
Salt
Peber

Læg flageoletbønnerne i blød i rigeligt med vand dagen før.

Næste dag: Skær lammekødet i terninger på 5 cm. Pil og hak skalotteløg og hvidløg. Skær baconen i terninger, og hak mynten.

Steg hvidløg, skalotteløg, bacon og lammekød i smørret i en gryde ved svag varme i 15 minutter. Tilsæt mynte, rosmarin og bønner, hæld grøntsagsbouillon over, til det dækker, og lad det hele simre ved svag varme under låg i 1 1/2  time. Fyld om nødvendigt efter med mere bouillon undervejs. Smag til med salt og peber.

ÆG A LA BOURGOGNE

Til 6 personer

6 ekstra friske æg
150 g bacon
150 g friske perleløg
2 fed hvidløg
150 g champignon
50 g smør
1 spsk. mel
1 tsk. sukker
6 dl god rødvin
2 forårsløg
Salt
Peber

Skær baconen i tynde strimler. Pil perleløg og hvidløg. Skær hvidløg og svampe i tynde skiver. Steg det hele i smør i nogle minutter. Drys med mel og sukker, hæld rødvinen ved, og lad blandingen koge i 45 minutter. Smag til med salt og peber, til saucen er sirupsagtig. 

Slå æggene forsigtigt ud i en skål. Lemp dem over i en gryde med simrende vand tilsat eddike i ca. 4 minutter. Fordel saucen i portionsskåle, læg et æg i hver, og drys med snittet forårsløg.

RILLETTE MED GRIS

Giver 1 kg

200 g flæsk (urøget)
200 g bacon
400 g nakkekam
100 g græskarkerner
4 fed hvidløg
3 skalotteløg
200 g svinefedt
2 kviste timian
15 g salt
4 g peber

Rist græskarkernerne i ovnen ved 200° i 10 minutter, og drys dem med lidt salt.

Skær de tre slags kød i små terninger. Pil og hak hvidløg og skalotteløg.

Steg begge dele i to tredjedele af fedtet i 10 minutter ved svag varme, tilsæt alle tre slags kød samt timian, og steg videre ved svag varme og under låg i 3 timer under sporadisk omrøring. Krydr med salt og peber.

Trevl kødet med to gafler, og læg det i en postejform. Smelt resten af fedtet, hæld det over, og drys med de ristede græskarkerner.

LØGSUPPE MED GLASNUDLER

Til 6 personer

6 store løg
3 fed hvidløg
50 g smør
2 dl hvidvin
1 spsk. kødekstrakt eller koncentreret oksebouillon
3 spsk. sød sojasovs
50 g mandler
200 g glasnudler
4 kviste estragon
Salt
Peber

Pil løg og hvidløg, og skær dem i skiver. Steg dem gyldne i smør i 10 minutter ved svag varme. Hæld hvidvin, kødekstrakt og sojasauce i, og lad det koge en smule ind. Fyld op med 1 1/2   liter vand, og lad suppen simre i 25 minutter ved svag varme. Smag til med salt og peber.

Rist mandlerne i ovnen ved 200°. Hak dem groft. Læg glas-nudlerne i en serveringsskål, hæld den kogende suppe over dem, rør rundt i 3 minutter, og drys med estragonblade inden servering.

KALV MED TUN

Til 6 personer

900 g afpudset kalvefilet
2 rødløg
1 dl eddike
60 g groft rørsukker
2 skalotteløg
4 fed hvidløg
60 g smør
150 g god tun i olie, gerne bryst (ventrèche)
2 dl + 1 dl olivenolie
1 bundt basilikum
2 spsk. pinjekerner
50 g + 80 g parmesanost
6 brune champignoner
2 spsk. kapersbær
Flagesalt
Peber

Dagen før: Pil rødløgene, og skær dem i skiver. Kog eddiken op med sukkeret, tilsæt løgene, hæld vand over, til det dækker, og kog dem i 5 minutter. Lad dem køle af, og opbevar dem koldt.

Pil og hak skalotteløg og hvidløg. Brun kalvefileten grundigt i smørret sammen med hvidløg og skalotteløg ved høj varme i 10 minutter, og lad den så hvile i 5 minutter. Tag kødet af panden, kom tunen på og en smule vand til at løsne stegeresterne fra panden. Blend det hele sammen med 2 dl olivenolie og lidt salt og peber, til saucen er jævn.

Hak basilikum, pinjekerner, 50 g parmesan og 1 dl olivenolie til pesto i en foodprocessor. Høvl resten af parmesanen med en skrællekniv. Skær de rensede champignoner i skiver. Skær kalvefileten i skiver, og anret den med tunsauce, syltede rødløg, kapersbær, parmesan og pesto. Krydr med salt og peber.

Stéphane Reynaud er en fransk kok, restauratør og kogebogsforfatter. Barnebarn af en landsbyslagter fra Ardèche-højsletten og blandt andet forfatter til bogen ’Gris & Søn’. I ’Fransk bistro’ deler han 250 af sine bedste opskrifter og giver tip til 100 ledsagende vine. Udkommet hos Lindhardt og Ringhof.

Tags: , ,
SE MERE