Italienernes forhold til mad er som det til Gud. Følelsesfuldt, bramfrit og personligt. Her giver vi dig en håndfuld muligheder for at få Italien i fingrene og strø om dig med bælgfrugter, pecorino, grisekæbe og pasta. Amen!
Opskrifter:Eva RavnbølFoto:Line Falck Christensen

MINESTRONE GRØNTSAGSSUPPE

Til 4 personer

300 g tørrede cannellini-bønner (eller 1 dåse)
2 stilke bladselleri
1 rødløg
1 gulerod
2 fed hvidløg
3 tomater
1 lille bundt sølvbedeblade
1/4 savojkål
1 fennikel
2 kartofler
2 spsk. olivenolie
1 stilk salvie
1 stilk basilikum
2 liter vand
Salt
8 skiver landbrød
1 hvidløg
Olivenolie

Læg bønnerne i blød i en skål med koldt vand, og lad dem trække natten over. Skyl bønnerne i friskt vand, og kog dem efter pakkens anvisninger. 

Skyl bladselleristilkene, og hak dem fint. Pil løget, og hak det fint. Skræl guleroden, og skær den i små terninger. Pil hvidløget, og hak det fint. Skyl tomaterne, og skær dem i tern. Skyl sølvbedeblade og savojkål, og hak det hele groft. Skyl fenniklen, og skær den i små tern. Skræl kartoflerne, og skær dem i tern.

Svits bladselleri, løg og gulerod i olie i en gryde i et par minutter. Tilsæt hvidløg, og steg kort. Tilsæt tomattern, og steg kort. Tilsæt sølvbede, palmekål og savojkål, og steg kort. Tilsæt fennikel- og kartoffeltern, og steg kort. Tilsæt salvie og basilikum, og steg kort.

Hæld til sidst vand og halvdelen af bønnerne i gryden, og lad suppen simre i cirka 2 timer, til bønnerne er helt udkogte. Når der er 10 minutter tilbage af kogetiden, hælder du resten af bønnerne i suppen. Varm suppen igennem, og smag til med salt.

Rist brødskiverne, og gnid dem med hvidløg på begge sider. Læg 2 skiver brød i 4 dybe tallerkener, og dryp olie over. Hæld suppen over brødet, dryp lidt olie over, og servér.

OVNBAGTE GNOCCHI MED OST OG TOMAT

Til 4 personer

Gnocchi
400 g bagekartofler
1 knsp. salt
120 g mel

Tomatsauce
400 ml flåede tomater
1 bdt. basilikum
1 fed hvidløg
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
Salt
100 g parmesan
150 g fior di latte (eller anden mozzarella)

Skræl kartoflerne, og kog dem i letsaltet vand i cirka 20 minutter, til de er helt møre. Afdryp, og lad dem afkøle i cirka 10 minutter. Mos dem med en kartoffelmoser, og lad mosen afkøle i 30 minutter på køkkenbordet. Tilsæt salt og derefter melet lidt ad gangen, og ælt sammen, til du har en ensartet dejkugle. Tril dejen til pølser a 1 cm’s tykkelse på et meldrysset bord, og skær dem i 2 cm lange gnocchi-stykker. Vend dem i lidt mel, så de ikke klistrer sammen.

Hæld de flåede tomater i en skål, og blend dem til puré med en stavblender. Skyl og hak basilikum. Steg et upillet fed hvidløg i olie i en gryde i et par minutter, til det begynder at dufte. Tilsæt tomatpuré, basilikum og salt, og kog i 20 minutter. Kassér hvidløget.

Tænd ovnen på 180°. Kog gnocchierne i en gryde med letsaltet vand i 3-4 minutter. De er færdige, så snart de stiger op til overfladen. Tag dem op med en hulske, og læg dem i gryden med tomatsauce. Vend forsigtigt rundt. Hæld halvdelen af gnocchierne i tomatsauce i en bradepande, drys 50 g friskrevet parmesan over. Skær mozzarellaen i små tern, og drys halvdelen over retten. Gentag med resten af gnocchierne og de to slags ost. Bag retten i ovnen i 20 minutter, til den er gylden. Servér rygende varm.

ROMERSKE ARTISKOKKER

Til 4 personer

4 artiskokker
4 fed hvidløg
Et bundt mynte (gerne den romerske mentuccia)
Lidt bredbladet persille
Salt
Evt. sort peber
2 glas vand
1 glas olivenolie

Skær stilkene af artiskokkerne, så der er 8-10 cm tilbage. Riv de tre første rækker af blade af, og skær toppen af de resterende blade. Skræl stilkene, til du når ind til den hvide marv.

Skyl og tør artiskokkerne, og læg dem med stilken opad i en gryde, hvor de kan stå fast. Pil hvidløgene, pluk mynte og persille, og hæld det hele i gryden. Tilsæt vand, olie og lidt salt, og lad det simre under låg i 45-50 minutter, til artiskokkerne er møre.

Tag artiskokkerne op af lagen, og krydr dem med salt og peber.

KYLLING MED ROSMARIN OG SORTE OLIVEN

Til 4 personer

1 hel kylling
2 spsk. olivenolie
1-2 peperoncini (små, tørrede chili)
3 dl hvidvin
4 fed hvidløg
200 g sorte oliven
1 kvist frisk rosmarin (eller 1 tsk. tørret)
Salt og peber
300 g cherrytomater
2 dl vand

Skær kyllingen i 12 dele, og svits dem i olie på en stor pande sammen med peperoncini i et par minutter. Steg kyllingestykkerne på begge sider i cirka 10 minutter i alt, til de får lidt farve. Hæld hvidvin på panden, og skru op for varmen i et par minutter.

Pil hvidløgene, og hæld dem i panden sammen med oliven, og krydr med rosmarin, salt og peber. Lad det simre i 5 minutter. Skyl tomaterne, skær dem i halve, og hæld dem i panden sammen med vandet.

Lad det hele simre under låg ved svag varme i cirka 40 minutter.

SPAGHETTI MED GUANCIALE OG PECORINO

Til 4 personer

150 g guanciale (til nød pancetta)
1/2 dl olivenolie
500 g spaghetti
100 g pecorino
Peber

Skær guancialen i tern, og steg dem sprøde i olie på en pande. Kog spaghettien efter pakkens anvisninger. Tag spaghettien op af kogevandet med en tang, så der følger lidt af kogevandet med, og læg spaghettien i en skål.

Fordel spaghettien i dybe tallerkener, og hæld guanciale og lidt olie over.

Drys med friskrevet pecorino og masser af friskkværnet peber, og servér straks.

Tags: , ,
SE MERE