SMUKT SOM ET CISTERNESKUD
Dybt nede i jorden er Cisternerne i Søndermarken på Frederiksberg altid et forunderligt sted at besøge. Men ”vi skal længere ned … helt ind i sindet”. I udstillingen ’Psychosphere’ – en installation af Jakob Kudsk Steensen inspireret af livets oprindelse i undervandsvulkaner – forvandler de næsten 4.500 underjordiske kvadratmeter sig til en hav-portal af 3D-landskaber, lyduniverser fra havets dyb og andre elementer, hvor vores fortid og nutid kobles sammen i oceaner af mystik.
Vises indtil 30. november. Se mere på frederiksbergmuseerne.dk

Foto: PR
DEN RØDE TANDTRÅD
Børster du to gange om dagen? Det er der i hvert fald god grund til. I udstillingen ’Tænder’ sætter Medicinsk Museion i København fokus på bisserne og deres sammenhæng med resten af kroppens sundhed. Med sjældne genstande, guldtænder, gebisser og ’gangster-grillz’ kan du komme helt tæt på tændernes historie fra tang til moderne tandlægekunst.
’Tænder’ vises til 21. december. Se mere på museion.ku.dk

Foto: Forlaget Gladiator
ORD-OMREJSE
Ja, det er svært at få øjnene fra mobilen, når du sidder der og zombie-scroller. Men er du til lidt mere roligt og måske endda lidt klogere indhold – i næsten samme format som mobilen – udgiver forlaget Gladiator convenient pocketbooks på 8 x 12 centimeter, som er lige til at snuppe med. Læg ud med Josefine Klougart eller Hans Otto Jørgensen, og bad dig i dine medrejsendes (be)undrende blikke.
Se mere på forlagetgladiator.dk

’Femme au bouquet’, 1924. © Fernand Léger / VISDA. Foto: Muriel Anssens
MEGET MESTERLIGT
Der er også højt til loftet på ARoS, når Aarhus-museet i udstillingen ’Picasso, Miró, Léger – Modernismens mange stemmer’ lægger vægge til nogle af de bedste europæiske malere fra sidste århundrede. Kom tæt på Picasso, Georges Braque, Fernand Léger og tidlige værker af Paul Klee og Joan Miró. Mesterværkerne er udlånt af Métropole Musée d’Art Moderne og Musée Picasso i Paris, og det er første gang, de vises i Danmark.
Udstilling fra 5. april. Se mere på aros.dk
FØRSTEPLADS FOR FODBOLDFOTOS
I december 2024 bragte Ud & Se artiklen ’Tilbage til rødderne’ om de mange (flere) danskere, der ser fodbold i de lavere divisioner. Skribent var Anders Ryehauge, og fotograf var Christian Falck Wolff, der i ’Årets Pressefoto’-konkurrencen vandt førstepladsen for sine Ud & Se-billeder i kategorien ’Årets sportsbillede, serie’. Christian Falck Wolff blev desuden kåret som ’Årets pressefotograf’.

’Den døende fange’. Original cirka 1513-14, afstøbning cirka 1852-70. Foto: SMK
HVEM ER GO’ – DET ER MICHELANGELO
Det er på de høje nagler, når Statens Museum for Kunst udruller udstillingen ’Michelangelo Imperfect’ med 39 reproducerede skulpturer af den berømte italienske billedhugger Michelangelo Buonarroti (1475-1564). En af dem er den fem meter høje ’David’, der er lavet i marmor i Rom, men er støbt i bronze i Danmark og plejer at stå nær Mærsk-hovedsædet i København. Nu er han rykket indenfor, hvor han mingler med de mange andre imponerende Michelangelo-skulpturer.
’Michelangelo Imperfect’ vises til 31. august 2025. Se mere på smk.dk

Foto: Jette Bang
BANG OG BEDUINERNE
I slutningen af 50’erne tog fotograf Jette Bang (1914-64) til Qatar og rettede sammen med etnograf Klaus Ferdinand sit berejste blik og sit kamera mod to beduinstammer i landets ørken. Resultatet blev over 1.200 fotografier (samt dokumentarfilmen ’Beduiner’, 1962), og de bedste kan ses på Davids Samling, ligesom de kan opleves i fotobogen ’Portræt af beduinerne i Qatar’.
Vises til 4. januar 2026. Se mere på davidmus.dk og strandbergpublishing.dk