Alle har et talent. Har du endnu ikke fundet dit, så fortvivl ikke, men find inspiration her blandt hjemløsedragter, tunge landbrugsmaskiner og planter med ører.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Dansk Skoleskak

MEGET PÅ SPIL

Matematisk forståelse er god at have, ligegyldigt hvilken vej man har tænkt sig at forfølge. Men ifølge VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) har ét ud af syv børn i danske skoler så store problemer med faget, at det påvirker deres muligheder i livet. Det viser en undersøgelse fra 2023 foretaget for Egmont Fonden. Derfor lancerede fonden i samarbejde med Dansk Skoleskak inden jul et treårigt samarbejde med blandt andet Nørrevangsskolen i Randers og Ringkøbing Skole om at udvikle spilbaseret matematikundervisning med udgangspunkt i programmet SKAK+MAT. Programmet kommer med en særlig lærebog og en hjemmeside, hvor børnene kan øve sig.  

DEN RETTE TEMPERATUR

Vandtætte fodboldstøvler, en kølepude til kørestolsbrugere samt en dragt til hjemløse og flygtninge i de kolde vintermåneder løb med sejren i tre hovedkategorier, da elever fra ungdomsuddannelserne inden årsskiftet samledes til Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen.

”Vi er i chok. Vi er egentlig startet med en sjov idé, som nu er blevet til virkelighed,” sagde Julie Hvistendal, Ella Victoria Thorøe og Silke Kargo-Petersen fra Vejen Business College, der vandt med deres såkaldte Multi Suit: ”Nu skal vi i gang med at lave samarbejder og få vores dragt ud til flygtninge og hjemløse.”

MED PÅ EN LYTTER

Har planter en hørelse? Og fungerer trikomerne – bittesmå plantehår, der kan vokse overalt på planten – som en slags ører? Med det spørgsmål samt et forskningsdesign til at undersøge det nærmere kan Victor Nielsen fra Vejle Tekniske Gymnasium kalde sig en af årets Forskerspirer 2024. Talentprogrammet Projekt Forskerspirer, der drives af Københavns Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet, udvalgte ham sammen med tre andre gymnasieelever blandt 12 nominerede inden for humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab. De øvrige vinder-emner omhandlede unge og ældres brug af emojier, kostens rolle i forhold til psoriasis og unge danske mænds holdninger til prævention. De fire forskerspirer modtager hver 20.000 kroner. 

Foto: SkillsDenmark

SKREV HISTORIE PÅ MASKINE

Nogle kommer tidligt på sporet af deres kompetencer. Birgitte Brunsgaard Jacobsen var syv år gammel, da hun var med til at bygge en traktortrækker på sin fars gård. Og i efteråret blev den nu 22-årige landbrugsmaskinmekaniker med sin bronzemedalje den første kvinde nogensinde til at komme på podiet ved et WorldSkills, verdensmesterskaberne for faglærte, i faget Heavy Vehicle Technology.  En landbrugsmaskinmekaniker skal have viden om motorer, elektronik og transmission og naturligvis være god til at finde fejlene i de komplekse maskiner og udbedre dem. Uddannelsen tager fire et halvt år, og landbrugsmaskinmekanikere er også populære i vindmølleindustrien og på boreplatforme.  

I EN TYND TRÅD

Hvis man forfølger en interesse længe nok, kan man ende med at blive specialist. Ligesom Frederik Leck Fischer, uddannet biolog fra Københavns Universitet og i dag konsulent og naturformidler med særligt kendskab til edderkopper. I august sidste år gjorde han et fund, der vakte opsigt, da han i Almindingen Skov på Bornholm stødte på 13 stk. Pistius truncatus, på dansk kendt som stumpkrabbeedderkop. ”Jeg var ved at tabe kæben, da jeg så den. Jeg kan huske, at jeg udbrød: ’Det er løgn,’” sagde Frederik Leck Fischer efterfølgende til TV 2. Araknologen var på Bornholm for at lede efter en helt anden art, men kom derfra med en større gevinst til spritglassene på Statens Naturhistoriske Museum i København. Stumpkrabbeedderkoppen blev sidst set i 1919. Også dengang i Almindingen.

Tags:

SE MERE