Kira Marie Peter-Hansen er det yngste medlem af Europa-Parlamentet – nogensinde. Vi snakkede med den 22-årige politiker om, hvordan titlen kan skævvride Tinder-daten, om venskabs-dilemmaer i Bruxelles og om, hvorfor hun insisterer på at få en uddannelse.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Privat

Har du altid villet være politiker?

”Det var egentlig ikke rigtig drømmen. Jeg ville læse økonomi. Man er nødt til at forstå det økonomiske system, der understøtter fattigdommen, hvis man gerne vil udrydde den og redde kloden.”

Så hvordan så din drømmekarriere ud, inden du blev politiker?

”Det var nok noget i retning af at blive direktør for IMF (Den Internationale Valutafond, red.) eller for Den Europæiske Centralbank. Det syntes jeg kunne være mega blæret.”

Du begyndte da også på økonomistudiet, men i 2019 stillede du op til europaparlamentsvalget. Hvorfor?

”Specielt blandt unge er der mange, der ikke går op i EU. Jeg stillede op for at lave en kampagne, der kunne få unge i tale. Jeg forestillede mig ikke, jeg ville blive valgt.”

Men det blev du, 21 år gammel. Skulle du anskaffe dig en ny garderobe for at passe ind i Bruxelles?

”Jeg kan i hvert fald se, at det er noget andet tøj, jeg har hængende i min lejlighed i Bruxelles end i min lejlighed i København. I København har jeg farvestrålende kjoler. I Bruxelles er det ofte sort og gråt office-tøj, men ikke altid. Der er ikke dress­code i parlamentet, men jeg tror, det er vigtigt at fremstå som en, der tager arbejdet seriøst, og dermed selv blive taget seriøst ud fra førstehåndsindtrykket.”

Hvordan er det at færdes der, når man har din alder?

”Folk ved jo ikke, hvor gammel man er, blot ved at kigge på én. Så det er ikke nødvendigvis, fordi aldersforskelle altid kan mærkes i løbet af en arbejdsdag.”

Der må være en del velmenende EU-veteraner, der gerne vil hjælpe en nyankommen til Bruxelles. Kan man overhovedet undgå man- eller womansplaining?

”Jeg oplever det ikke som mansplaining. Men jeg har da oplevet, at min alder er blevet italesat. Til mit allerførste forhandlingsmøde, hvor jeg var temmelig nervøs, sad en konservativ tysk kollega, som jeg for øvrigt har det godt med, ved den modsatte ende og bad mig om at tale højere, fordi de var ”over 40 i hans bordende”. Han har ikke ment noget ondt med det, men det gjorde mig ikke mindre usikker. Min alder er på godt og ondt en ting, der bliver nævnt.”

KIRA MARIE PETER-HANSEN

22 år. Født i København.

Gik på international folkeskole.

Aktiv i SF Ungdom fra 2015. Valgt som medlem af Europa-Parlamentet 2019-24.

Kampagne mod global opvarmning med Villy Søvndals berømte/berygtede citat om de smeltende poler.

Hvordan bliver det nævnt som noget godt?

”Folk i den grønne gruppe virker stolte af at have den yngste parlamentariker nogensinde med. Min alder blev fremhævet som noget positivt af et andet gruppemedlem, da hun gav mig ordet under en høring med europakommissionsformand Ursula von der Leyen.”

Hvordan har det været at få venner i EU?

”I mit nærmeste team ville det aldersmæssigt være mest oplagt at blive venner med praktikanterne, der typisk er 24-25 år gamle. Samtidig skaber min position en vis distance imellem os. Omvendt bliver jeg heller ikke lige bedste venner med Morten Løkkegaard (56-årig gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, red.), selv om jeg rigtig godt kan lide ham. Og de politiske rådgivere har deres egne fællesskaber, hvor de gerne vil kunne mødes uden os politikere. Det har gjort Europa-Parlamentet til et lidt underligt rum at færdes i. Jeg er stadig i gang med at finde ud af, hvem mine venner er. Hos De Grønne er der en del yngre politikere, men den første tid som nyvalgt politiker i Bruxelles var alting nyt, og jeg havde så meget at gøre med at sætte mig ind i tilværelsen, stoppe studierne i Danmark og så videre, at jeg slet ikke havde overskud til at socialisere med mine internationale kolleger. Så kom corona, og jeg har været i Danmark siden oktober 2020.”

Du hoppede fra økonomistudierne, da du blev valgt ind i parlamentet …

”Jeg var meget i tvivl om det, men erkendte, at det var for urealistisk at have et fuldtidsstudie i Danmark og samtidig arbejde mere end fuldtids i Bruxelles. Nu har jeg indskrevet mig på en bacheloruddannelse i internationale relationer i Bruxelles, hvor der ikke er så høje krav til, hvor mange eksamener man tager per semester. Jeg satser på at færdiggøre den inden for otte års tid.”

Otte år, det er alligevel en tidsramme … Hvorfor gør du det overhovedet, når nu du allerede har et godt arbejde? 

”På nuværende tidspunkt vil jeg gerne genopstille til parlamentet. Men jeg skal nok ikke være i politik for evigt, og jeg er bange for, at man ikke klarer sig 50 år på arbejdsmarkedet uden en uddannelse. Det kan godt være, at jeg kunne få nogle jobs udelukkende på min erfaring, men jeg vil også gerne have papir på, at jeg kan noget.”

Snakker du EU-politik med dine venner?

”De er søde og prøver at interessere sig for det. Men jeg tror, de er lidt trætte af at høre om det. De synes vist også, det fylder lidt meget på mine sociale medier. De vil hellere se, hvor jeg spiser brunch om søndagen.” 

Hvordan flugter dit liv ellers med dine gamle venners?

”Jeg har jo sprunget noget i retning af 10 karrieretrin over. Så måske er der nogle, der overvejer, om jeg synes, at deres hverdag med eksamener og den slags er lige så vigtig som det, jeg laver. Det synes jeg, men det gælder om at finde en måde at tale om tingene. Det gør sig også gældende, måske i endnu højere grad, når man møder nye mennesker. Det er forfærdeligt at være 22 år og MEP’er (medlem af Europa-Parlamentet, red.) og gå på Tinder-date. Det er helt fucked.”

Hvorfor?

”Når man begynder at udveksle ’hvad laver du så’-spørgsmål, bliver folk gerne lidt chokerede. Så gælder det om at kunne tale det ned på jorden igen, hvor jeg ikke er et eller andet underligt væsen, men bare Kira, der tilfældigvis har et lidt anderledes job end andre 22-årige. Og som også gerne vil drikke kaffe og på bar og hygge mig og fjolle rundt, selv om jeg i andre sammenhænge er nødt til at networke, sippe hvidvin og forstå at vælge den rigtige gaffel til den rigtige ret.”

PÅ DEN GRØNNE GREN

Da Karsten Hønge i maj 2019 pludselig ombestemte sig og blev i dansk politik, tilfaldt hans mandat til Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen, der havde fået godt 4.000 stemmer færre. I Bruxelles sidder den unge SF’er med i De Grønne som en af syv næstformænd i gruppen. Hendes mærkesager er blandt andet grøn omstilling og fattigdomsbekæmpelse.

Har dit job gjort dig for gammel til din alder?

”Mange, der bliver valgt ind i politik, har allerede slået sig ned og fået børn. Da jeg skulle flytte til Bruxelles, gav det mig lidt en identitetskrise. Skulle jeg få børn i Danmark eller Belgien, og hvis jeg fik familie i Belgien, ville jeg så blive mindre dansker og mere europæer? Og hvad med barsel, det har man jo ikke i parlamentet?”

Er det stadig et ømt punkt for dig?

”Jeg har prøvet at presse mig selv til ikke at tænke for meget over det lige nu.”

Så du går ikke rundt og leder efter familie?

”Konklusionen er nok, at jeg bare skal slappe lidt af.”

Tags:
SE MERE