Vi hoppede af toget i den gamle købstad ved Storebælt, som mange danskere måske kun ser gennem vinduet.
Tekst:Benjamin Dane

HALLØJ PÅ SLOTTET

I Nyborg kan de prale af at have Danmarks ældste kongeborg, Nyborg Slot, der er opført omkring 1170. Siden 2018 har det dog været lukket for offentligheden på grund af en omfattende og kontroversiel ombygning, der blandt andet skal omfatte en ny formidlingsfløj og ringmur. Projektet blev stoppet i 2020 af Natur- og Miljøklagenævnet, som fandt indgrebet for voldsomt i et fredet fortidsminde. Men på grund af en særlov ser renoveringen af Nyborg Slot ud til at blive gennemført. Slottet genåbner først i 2028, men indtil da kan man nyde det udefra med en vandretur på voldene gennem mere end 800 års historie med palisader, porte, voldgrave og vagttårne.

3 NYBORGENSISKE KERNEYDELSER

1. Mens den oprindelige bykerne i andre gamle købstæder ofte er udsultet af megacentre, holder gågaden i Nyborg stand. Især er den leveringsdygtig i specialforretninger som Al Ponte, der sælger pasta, parmigiano og italienske vine i lange baner – og skulle du være i humør til en limoncello, den kendte syditalienske citronlikør, er det selvfølgelig muligt at få en gratis smagsprøve.

2. Gode flasker har de også på hylderne i Laboratoriet, der hedder sådan, fordi den hyggelige vinbar og -forretning er indrettet i et gammelt apotekerlaboratorium fra 1824. Med to etager, bløde sofaer, vine fra det meste af verden og franske snacks på kortet er der både plads til alle og lidt for enhver smag. En gang om måneden afholdes der desuden vinbingo med præmier fra butikkens hylder.

3. Lidt derfra ligger Osteboden Fru Hansen, hvor man i mere end 50 år har forsynet nyborgenserne med primadonna, blåskimmel og Kong Hans fra det lokale Ullerslev Mejeri. For nogle år siden overtog indehaver Jane Hansen forretningen fra sin mor, og siden er der blevet udvidet med blandt andet charcuteri, spiritus, fyldte chokolader og friskmalet kaffe.

EN BAJER MED BALLING

”Balling er jo født lige inde ved siden af,” fortæller byens ostehandler Jane Hansen, og den er god nok, der er et mindesmærke på muren på Kongegade 10, hvor instruktøren bag ’Olsen-banden’, ’Huset på Christianshavn’ og ’Matador’ kom til verden i 1924. Nyborgs berømte bysbarn har desuden siden 2017 haft sin helt egen plads i byen, Erik Ballings Plads, ved siden af biografen. Her står en skulptur af Egon, Benny og Kjeld i silhuet, og fliserne er indgraveret med citater som ”Skidegodt, Egon!” og ”Nu skal vi fan’me ha’ en bajer!”

GÅ I ’GENNEREN’

Genbrugsforretninger er bare bedre i provinsen, og i Nyborg er der flere at vælge imellem. Blandt andet Gen&Brug, et reolmarked, hvor lokale lejer en stand og sælger alt fra gamle malerier og vintagemøbler til tøj og keramik. Mangler du en amagerhylde, en babusjka-dukke eller en afrikansk stammemaske?

RUSTUR I REMISEN

I 125 år lå værkstedet for De Danske Statsbaners godstog i Nyborg. Men det lukkede, da Storebæltsbroen åbnede, og i dag bliver der lavet spiritus i den gamle remise. Brødrene Rømer, der står bag Nyborg Destilleri, har siden 2011 fremstillet whisky, gin og rom med mere, og hver fredag åbner de for rundvisning med smagsprøver. Det er som bekendt ikke tilrådeligt at drikke alkohol på tom mave, men også det er der råd for under samme tag. Restaurant Remisen serverer byens nok  bedste smørrebrød – husk eventuelt en lille Nyborg Akvavit on the side.

ARE YOU FYNNISH? YES, I’M DANISH 

Man skulle måske ikke tro det, bedømt på det engelske navn, men Gertz Danish Bakery har ligget i Kongegade siden 1877. I dag er der også filialer i Vonsild og Kolding, og fra 2016 til 2019 kunne man sågar finde en Gertz i Beijing. Men det hele startede altså her i Nyborg, hvor bagermester Uffe Gertz er femte generation. Han bager brød og kager med økologisk mel fra Ringe og byder naturligvis også på en ægte fynsk ’brunner’ med den helt rette mængde snask – til 20 kroner for et stykke.

EN ORNLI’ BALJ’ KAF’ 

En brunsviger kalder naturligvis på en kop kaffe. Det kan de også klare hos Gertz, men en anden god mulighed er at drible ned på Nørregade, hvor man finder Jimbo’s Kaffebar (måske har du gættet, at ejeren hedder Jim). Her giver man 30 kroner for en kop friskbrygget filterkaffe, og det er jo næsten københavnerpriser, tænker du måske, men vent, indtil du ser størrelsen på koppen! Besøger du Jimbo på en fredag, kan du være heldig at opleve live fyraftensmusik.

UDEN FOR VOLDENE

Er du på et længere besøg i Nyborg, så tag en tur ud af byen til Sprogø, og se det berømte fyrtårn eller resterne af Valdemar den Stores gamle fæstning på den lille ø i Storebælt. Eller tag en håndfuld kilometer vestpå til Refsvindinge, der er kendt for sit bryggeri og i særdeleshed øllen Ale No. 16 med den umiskendelige blå etiket. Det er også muligt at besøge Holckenhavn Slot ved Nyborg Fjord, der modsat kongeborgen inde i byen ikke bare er åbent, men også har en restaurant og mulighed for overnatning.

Tags:

SE MERE