MISSA INTE I MALMÖ
Far i Hatten er en oase, hvor du kan tanke kræfter under en udforskning af Möllevången, Malmøs mest tilbagelænet hippe kvarter. Det klassiske traktørsted ligger midt i den gemytlige Folkets Park og har siden slutningen af 1800-tallet tiltrukket gæster med udeservering, scene og dansegulv. Ud over livsglæden har trækplasteret siden 2013 været stenovnspizzaer med fantasifuld topping, for eksempel denne kombi: cremefraiche, ramsløg, parmesan, Brie de Meaux, chiliolie og pinjekerner. Navnets oprindelse er uvis, men hidrører muligvis fra en tidligere bestyrer, der altid gik med hat.

Foto: Shutterstock
Sand under fødderne er ikke svært at finde, hvis du skulle få overophedet travetæerne. Ribersborg badestrand ligger lige nord for bykernen og tager imod hele den hastigt voksende, etnisk sammensatte Malmø-befolkning med deres familier, hunde, kitesurfingudstyr, grillremedier og folköl. Bare rolig, sandstranden er bred, og der er også en plet til dig. Skal det være mere eksklusivt, kan du året rundt løse billet til Ribersborg Kallbadhus, en laber mintgrøn badeanstalt, hvor du kan få massage, gå på restaurant og på alle måder dykke ned i den svenske kallbad-kultur.

Foto: Disgusting Food Museum
Fermenteret grønlandshaj – på Island også kendt som hákarl – er ikke en lyst for alle ganer. Men det betyder ikke, at en prøvesmagning ikke kan være fornøjelig – specielt for tilskuerne. Disgusting Food Museum, der ligner et moderne galleri med sin minimalistiske indretning, er stedet at møde obskure specialiteter. Bliv for eksempel klogere på kinesiske tusindårsæg, mide-modnet ost fra Sardinien og koreansk vin lavet på afføring lagt af børn (mellem fire og syv år). Snyd ikke dig selv for en tur i snackbaren bagefter. Kalkulér med midlertidigt appetit-tab.
Boligområdet Rosengård er værd at snuse til for Zlatan Ibrahimovic-fans, der vil se, hvor fodboldstjernen lavede sine første driblinger. I dag ligger der i en gård ved Cronmans Väg en fuldt renoveret udgave af Zlatans barndoms boldbur. Zlatan Court hedder den naturligvis, og måske kan du komme på banen, hvis de står og mangler en til en omgang five-a-side. En Zlatan-byvandring bør også gå forbi Stadiontorget, der forbinder Malmö FF’s gamle stadion – hvor Ibra fik sit professionelle gennembrud – med klubbens nye hjemmebane. I 2019 rejste man her en bronzestatue af det karismatiske bysbarn, som, inden et år var omme, fik påskriften ’Judas’ efter Zlatans investeringer i Stockholm-klubben Hammar-by IF. Senere blev næsen skåret af og statuen væltet af hærværksmænd. Den er endnu ikke vendt tilbage efter reparation.

Foto: Colourbox
Den danske forbindelse til Skåne kan du pleje på Malmöhus, et af Nordens mest velbevarede renæssanceslotte. Det blev grundlagt af Erik af Pommern (som opfandt øresundstolden, der gennem århundreder skæppede i danske kasser) og siden udbygget af Christian III, der var konge af Danmark fra 1534 til 1559. Omgivet af voldgrav og som del af et større parkkompleks (Slottsparken og Kungsparken) ligger den simple rødstensbygning, hvor danske konger indlogerede sig, når de var på den side af sundet, som et attraktivt mål for en spadseretur. Inde bag voldene viser Malmö Museum udstillinger om natur, videnskab, historie og søfart. I kælderen er der akvarium.

Foto: Colourbox
HÄLSA PÅ I HELSINGBORG
Allerede hjemve? Også i Helsingborg kan du glæde dig over et dansk kulturaftryk i form af Dunkers Kulturhus, opført i 2002 og tegnet af arkitekt Kim Utzon. Pengene til de i alt 16.000 kvadratmeter – der giver udstillinger, scenekunst, værksteder, restaurant, bar, butikker og virksomheder tag over hovedet – er dog hevet op af svenske lommer. Tennisbold- og gummistøvlefabrikanten Henry Dunker havde nemlig ingen arvinger og testamenterede sin formue til hjembyen Helsingborg for at styrke kulturlivet i den mere end 900 år gamle havneby. Og hvad skal du så se? Begynd eventuelt med den permanente udstilling om byens historie, og fortsæt så til den Helsingborg-fødte fotojournalist Olof Jarlbros udstilling ’Poly’ om plastikforurening på fjerne kyster.

Foto: Colourbox
10.000 rododendron-buske af omtrent 500 forskellige sorter vokser omkring Sofiero i den nordlige udkant af Helsingborg. Slottet blev bygget som sommerresidens af kronprins Oscar i 1865 og fik navn efter hans hustru Sophia. I 1905 fik Oscars barnebarn Gustav Adolf (senere Kong Gustav Adolf VI) Sofiero i bryllupsgave, da han giftede sig med Margareta af Storbritannien og Irland. Ud af parrets store interesse for gartneri voksede en slotspark med victoriansk køkkenhave, stenpartier, formklippede buksbomfigurer, drivhus og andre temahaver. Margareta og Gustav Adolf fik fem børn, blandt andet Ingrid, der senere blev dronning af Danmark og mor til Margrethe, og man kan stadig stikke næsen ind i dronning Ingrids dufthave med pelargonier hentet fra Gråsten Slot.
Livskvalitet er et mantra i tiden, også i Helsingborg, der siden 2013 er vokset med knap 19.000 beboere til sine nuværende godt 151.000. Bystyret håber, at tilvæksten fortsætter, og gør sit for at sikre nye og gamle helsingborgare en attraktiv by med nye boligområder, fredet natur i rand-områderne og ikke mindst masser af lege-pladser. Gå en tur på Medeltidslekan (Middelalderlegepladsen), der ligger et to-go-kaffe-kop-kast fra middelaldertårnet Kärnan på toppen af byen med udsigt over Øresund. Eller hvad med Djungellekan, hvor man kan rutsje gennem næsen på en elefant til lyden af junglelyde fra små skjulte højttalere? I alt cirka 200 lekplatser er strøet ud over byen. Læs om de mest spektakulære på Helsingborg.se

Foto: Colourbox
Nærmest sydlandsk stemning finder man på Tropical Beach, en lille sandstrand anlagt midt i byen på en af de yderste havnemoler med kunstige palmer og strandbar. Kast dig også ud i den tre kilometer lange strandpromenade, der lige nord for havnebassinet har omdannet et tidligere jernbaneareal til rekreativ lido med restauranter, petanquebaner og store trædæk til solbadning og tangolektioner. Byrummet, der er designet af de danske landskabsarkitekter Thing Brandt, kobler bykernen sammen med den populære badestrand Fria Bad, hvor man finder en anden svensk fodboldspiller i bronze, Henrik ’Henke’ Larsson. Statuen har stået over 10 år uden vandalisme.

Foto: Colourbox
TA’ DET LUGNT I LUND
En rejse til Lund er en rejse i tiden. Den nysselige universitetsby er centreret omkring domkirken, der stod færdig i 1145 og blev til efter store donationer fra Knud den Hellige. Det var også her i kirken – det bedste eksempel på romansk byggestil i Norden – at Valdemar Sejr blev kronet i 1202. Ønsker du at sove som en konge, når du har vandret på de snævre brostensbelagte gader og i den vidtstrakte botaniske have, så book et eventyrligt værelse på det 125 år gamle art nouveau-inspirerede Grand Hotel. Spis dig mæt og søvnig i hotelbistroens moules frites, lammeskank eller creme brulé – og glæd dig over, at toget går lige på den anden side af gaden, når du står op.
Den søde tand får noget at tygge på efter et besøg hos Ahlbergs Konfektyr i Lilla Fiskaregatan. Den hyggelige lille butik er fyldt fra gulv til loft med lakridser, flødekarameller, marcipan, kager og hundredvis af forskellige hjemmegjorte chokolader (rabarber cheesecake, espresso martini og praliné med brunet smør er bare tre smagseksempler). En sofistikeret snolde-oplevelse fra svundne tider, hvor man pænt står i kø og venter på at afgive sin bestilling – hvilket gør det så meget desto sværere at begrænse sig, når det endelig er ens tur.
Er du genbrugsjæger? Så er der friske jagtmarker hos Erikshjälpen. Genbrugshallen ligger på den fjerne side af jernbanesporet i et lidet ophidsende ringvejskvarter, men indenfor har du rigtig mange kvadratmeter tøj, tekstiler, sportsudstyr, køkkentøj, keramik, bamser, møbler, julepynt og andet tingeltangel i sigte. Du skal nok få ram på et godt køb – til svenske penge. Og der er tilmed en okay mysig café, hvor du kan styrke dig med kaffe, muffins og rejemadder, når du er ved at gå kold.

Foto: Kulturen i Lund/Viveca Ohlsson
På Kulturen i Lund kan du få det historisk på mere end én måde. Museet, der ligger i Lunds bykerne, præsenterer ikke bare en række velbevarede sydsvenske træ- og murstenshuse under åben himmel, hvoraf det ældste, Dekanhuset, går tilbage til 1200-tallet. Museet fra 1892 er også det næstældste frilandsmuseum i verden – efter Skansen i Stockholm. Når du har set husene og deres interiører, så smut ind i museets fine hovedbygning Vita Huset, der bugner med kulturhistorie, almuekunst og håndværk fra hele verden.