Da Andreas Hermansen og familien savnede boligmæssig luft under vingerne, købte de en gammel gård på Falster og gav sig til at udforske drømmen om det gode liv med hjemmekontor og omsiggribende keramikproduktion. Senest har den grafiske designer taget youtuber-kasket på og er gået på jagt efter de mange gode historier, Lolland og Falster gemmer på.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Privat

JEG HAR ALDRIG rigtig følt mig som københavner,” fortæller Andreas Hermansen, der kommer fra Ringsted og flyttede til hovedstaden for at gå på Danmarks Designskole, hvor han uddannede sig til grafisk designer og fik jobs i design- og kulturbranchen. I alt boede han i København i 10 år, inden han mødte Kristine Vedel Adeltoft og flyttede sammen med hende i den gamle del af Lejre, hvor hun boede med sine to piger i et lille, stråtækt hus. Sammen fik de to børn, og uden for døren havde de blandt andet høns, kaniner og køkkenhave. Hun havde butik i Roskilde, hvor hun syede brudekjoler, og han blev en del af et kontorfællesskab i domkirkebyen, hvorfra han drev sin kommunikations- og designvirksomhed og havde et godt netværk af kunder fra Roskildeområdet og Storkøbenhavn.

”Det var superidyllisk i Lejre. Men da finanskrisen ramte, mistede Kristine meget salg i brudekjolerne. Samtidig var det blevet lidt trangt for os i det lille bondehus. Vi kunne godt tænke os mere luft.”

De gav sig til at kigge sig om efter et sted med mere albuerum, men fandt hurtigt ud af, at det ville blive bekosteligt at købe noget større på Midtsjælland, og tanken var netop ikke at sætte sig for dyrt.

GÅRDMILJØ

Om sommeren lægger folk fra ind- og udland vejen forbi Andreas Hermansen og Kristine Vedel Adeltofts gård Kærholt og kigger på kunsthåndværket og snuser til stemningen i værkstedet, hvor der tilbydes undervisning i drejning og udvikling af glasurer – søg efter Falster Clay. Desuden byder Kærholt på tag over hovedet i form af et værelse, der kan lejes over Airbnb.

Om sommeren lægger folk fra ind- og udland vejen forbi Andreas Hermansen og Kristine Vedel Adeltofts gård Kærholt og kigger på kunsthåndværket og snuser til stemningen i værkstedet, hvor der tilbydes undervisning i drejning og udvikling af glasurer – søg efter Falster Clay. Desuden byder Kærholt på tag over hovedet i form af et værelse, der kan lejes over Airbnb.

EN DAG I 2012 fangede en gammel gård i Nørre Alslev på Nordfalster deres opmærksomhed på en boligside. Prisen var gunstig, halvanden million, så de startede deres røde Volkswagen Caravelle, hev børnene om bord og tog af sted for at kigge nærmere på den nedlagte landbrugsejendom. Der fulgte ingen jord med, til gengæld en kæmpestor have og tre længer, hvor der stadig hang seletøj til køerne.

”Da vi stod på gårdspladsen, tænkte jeg: ’Wow, her er mange muligheder.’ Det var ikke, fordi vi fra begyndelsen havde en plan for, hvordan det hele skulle indrettes. Vi havde en drøm, uden at vi helt vidste, hvad den var, men vi fornemmede, at vi her kunne få endnu mere mulighed for at afprøve vores ’Bonderøven’-sider. Det var lidt eksotisk.” 

Det første år efter at de havde rykket deres liv til Falster, beholdt han sit kontor på Stændertorvet i Roskilde, hvor han tog ind et par dage om ugen. I starten fortalte han ikke sine kunder, at han var flyttet. 

”Jeg var lidt nervøs for, om jeg kunne holde fast på dem, så jeg gik lidt stille med dørene. Men da jeg endelig sagde det, var der kun opbakning. Det eneste, jeg behøver for at arbejde, er sådan set en netforbindelse.” 

Til sidst tog Andreas Hermansen mod til sig og opsagde lejemålet i Roskilde og som et af de første projekter gav sig til at indrette et hjemmekontor på gården.

Han drømte om at skabe et stort kontorfællesskab – for eksempel med lokale fotografer, programmører og andre selvstændige – og byggede på det i tre år. Men det kreative fællesskab indfandt sig aldrig rigtig.

”De fleste kontorfællesskaber på Falster er i Nykøbing. Det er dér, pulsen er, og det prioriterer folk.”

Andreas Hermansen meldte sig ind i et lokalt erhvervsnetværk og kastede snøren ud efter nye kunder. I starten bed de ikke så ivrigt. De lokale var loyale over for deres eksisterende samarbejdspartnere – hvilket er positivt, mener Andreas Hermansen. 

Hen ad vejen gik det bedre, og i dag laver han visuelle identiteter og andre branding-opgaver for blandt andre Sydhavsøernes Frugtfestival i Sakskøbing, fonden Femern Belt Development og Nykøbing Falster Revyen.

”Det er Danmarks andenstørste revy, og den tiltrækker 30.000 mennesker hen over sommeren og skaber stemning i byen. Folk kommer i turistbusser, og det giver omsætning for restaurationslivet og mange andre.”

ANDREAS’ TOP 3

Halskov Vænge, Østfalster

”De fleste kender stranden ved Marielyst, men længere nordpå går skovene helt ud til kysten. Halskov Vænge er et område med mange fortidsminder, stendysser og gravhøje og et dejligt sted at gå tur hele året. Tæt på ligger Galleri Arleth med smykkekunst og skulptur, og længere oppe ad kysten Hesnæs, hvor man kan opleve den smukke lille havn, stranden og god mad på Pomle Nakke eller Hesnæs Havn Spisehal.”

Langø Havn, Lolland

”Lille perle af en lystbådehavn med smukke solopgange og -nedgange, sheltere og mulighed for overnatning i camper. Man kan se over til Enehøje, hvor den danske opdagelsesrejsende Peter Freuchen boede, og hele området er oplagt at se på vandreruter eller i kajak. Langø Grill og Fiskebar serverer god mad til at spise på havnen eller tage med, og tæt på ligger naturområdet Albuen Tange med hav, strand og dyreliv ud til Langelandsbælt.”

Femern Bælt-tunnelen

”Fra udkigstårnet på stranden kan man få et view over Europas største byggeplads og det største infrastrukturprojekt i Danmark. I Rødbyhavn er der en glimrende udstilling, der fortæller om byggeriet og naturoprettelsen, og hvor man kan se en model af tunnelfabrikken. Danmarks største arkæologiske udgravning er netop foretaget i området, og man har gjort nogle enestående fund, blandt andet et stykke birkebeg, som en stenalderpige har tygget på. Museum Lolland-Falster i Maribo har en fantastisk udstilling om fundene.”

DE FØRSTE ÅR efter at de var flyttet ind på gården, drev Kristine Vedel Adeltoft et skrædderi. Men efter at hun besluttede at gøre noget ved sin gamle interesse for keramik og tog kurser hos professionelle keramikere, fik hun ret hurtigt fat om leret. Og da hun senere kunne se, at folk gerne ville købe hendes kreationer, voksede virksomheden – først ud af stuen, hvor hun var begyndt med en drejeskive, og siden ud af det værksted, som de havde bygget, fortæller Andreas Hermansen:

”Kristine begyndte at få mange ordrer. Inden værkstedet var færdigt, var det allerede for småt.”

I dag sælger Kristine Vedel Adeltoft sine kreationer såvel over webshoppen som i butikker på Falster, i København og Aarhus. Desuden producerer hun service til Restaurant Noma og Hart Bagerierne i København, og i dag har hun flere større værksteder på gården foruden faciliteter til at afholde kurser.

”Det er en længere proces at lave keramik med mange arbejdsgange. Det skal drejes, tørres, forglødes, glaseres og brændes igen. Der er brug for meget plads,” siger Andreas Hermansen.

SIDSTE ÅR BLEV Andreas Hermansen grebet af en lyst til at formidle nogle af de mange lokaliteter, han selv havde udforsket i sit nye nærmiljø. Så han begyndte at kigge på You­Tube-videoer for at studere, hvordan andre gør den slags. 

”Der er mange steder hernede, jeg har været draget af igennem årene. Og jeg havde lyst til at dele den fascination. Indtil da havde jeg kun brugt YouTube, hvis jeg skulle vide, hvordan man fiksede en opvaskemaskine, og ellers bare kigget mine teenagedrenge lidt over skulderen. Jeg besluttede, at jeg ville lave nogle videoer klippet i et rask tempo, henvendt til en målgruppe fra 16 år og opefter. Med mig selv foran kameraet. Det havde jeg aldrig prøvet før.”

Andreas Hermansen havde lyst til at slå et slag for andet end de mest velkendte attraktioner som Knuthenborg Safaripark og Marielyst. Men hvor skulle han så begynde? 

Valget faldt på den stilfærdige lille lystbådehavn ved Gåbense, der ligger cirka en kilometer fra Storstrømsbroen, og som har været et overfartssted fra Falster via Masnedø til Sjælland siden stenalderen, fordi det er der, afstanden mellem de to landsdele er kortest. Desuden, researchede Andreas Hermansen sig frem til, har H.C. Andersen overnattet på den gamle færge­gård i Gåbense, ligesom Christian IV’s mor, dronning Sophie, der som enke residerede på Nykøbing Slot, tilbragte en nat i Gåbense – dog i sin kiste – på vej mod hovedstaden. 

SYDHAVSØERNE I SØGELYSET

Andreas Hermansen, 47 år.

Fra Ringsted. Grafisk designer.

Bor i Nørre Alslev på Falster med sin kone Kristine Vedel Adeltoft og deres børn.

Producerer YouTube-videoer under titlen Spot on Lolland-Falster.

Ydermere var det, da Andreas Hermansen optog videoen, 500-året for, at Jens Sjællandsfar fik kongens bevilling til den første færgerute mellem Sjælland og Falster. Så det jubilæum fejrede den nybagte you­tuber med flag, færgekaffe og ostemad.

”Der er mange steder i Danmark, og også hernede, som man hurtigt kan komme til at køre forbi, men som har en historie og en sjæl, som det giver mening at kende til. Næste gang du for eksempel skal med færgen til Puttgarden, så hold ind i den gamle købstad Rødby, og gå en tur, det fortjener den,” siger Andreas Hermansen.

Indtil videre har han lavet fem videoer, hvor han retter søgelyset mod steder på Lolland og Falster, som han synes fortjener større opmærksomhed.

”Det tager sin tid at sætte sig ind i stoffet, filme og producere de her små film. Det er con amore-arbejde, jeg får ingen støtte til det. Men jeg håber, at de, der ser videoerne, føler, at vi har noget at være stolte af hernede.”

Tags:
SE MERE