Vi går rundt og siger en masse ord og begreber uden at tænke over, hvor de kommer fra. Her får du en stak eksempler, så du kan finde den røde tråd.*
Tekst:Line PedersenFoto:Colourbox, Heine Pedersen/Ritzau Scanpix

TAMPEN BRÆNDER
er en leg, hvor man er tæt på at gætte eller finde noget. Forhistorien er mere grum. Tampen var en pisk af knyttede snore eller et stykke tov med knude på, som læreren tampede uartige elever med. Hvert år ved juletid forsøgte børnene at finde og sætte ild til tampen, så den brændte.

HEKKENFELDT
som i ’ad Hekkenfeldt til’ sender dig direkte til indgangen til Helvede, som ifølge gammel folketro ligger på Island i vulkanen Hekla (på islandsk: Heklufjall).

GÅ NEDENOM OG HJEM
kommer fra en molbohistorie, hvor en molbo sprang i vandet for at hente en gryde, han havde tabt. Men da han ikke kom op igen, mente de andre molboer, at han nok bare var gået ’nedenom og hjem’ altså over havbunden for at nå hjem før dem.

HOKUSPOKUS
Denne trylleformular er en forvanskning af middelalderkirkens ’Hoc est corpus filii’, som betyder ’Dette er sønnens legeme’. De kirkelige handlinger foregik på latin, men det var sort snak for menigheden, og gengivelsen blev derfor til hokuspokus og senere med filiokus eller filihankat til sidst.

KOLBØTTE
er en fordanskning af det franske culbute, hvor cul betyder bagdel, og buter betyder snuble. Franskmændene brugte culbute om at ryge på enden. Herhjemme fordanskede vi det til kolbøtte og sendte det ud på legepladsen.

TJALD
er oprindelig et kodeord. Frem til 1968 sejlede et passagerskib mellem Færøerne og København. Skibet hed ’Tjaldur’, og det lagde til ved Asiatisk Plads i København. På selvsamme plads solgte man hash illegalt, men for at sløre både salgsstedet og ’varerne’ gik det under dæknavnet tjald. Tjald kommer altså fra Færøernes flagskib og fra den færøske nationalfugl tjaldur (strandskaden).

TUSSEGAMMEL
henviser til Metusalem, der var Bibelens ældste mand. Han var Noas farfar, og han blev 969 år. Dét er tussegammelt.

BRAS
stammer fra det engelske ord brass, der betyder messing. Guld var langt finere, så selv om man kan pudse messing op, så det skinner, er det stadig noget bras.

UGLER I MOSEN
hed oprindelig ulve i mosen. Ulven stod for noget ondt og uheldssvangert. Men i 1700-tallet var ulvene et meget sjældent syn i Danmark, så det er muligvis der, udtrykket ændrede sig. Både uglen og mosen har dog nogetspookyog farligt over sig, så grundbetydningen består.

GRAVKO
har intet at gøre med en ko og egentlig heller ikke med at grave. Den kom til at hedde sådan, fordi firmanavnet Grave-Compagniet stod på siden af maskinen, og i forkortet form blev det Grave-Co … og siden altså gravko.

UBEHØVLET
kommer fra gamle dages indvielsesceremonier, når en lærling var udlært til svend. Som en del af ceremonien blev lærlingen lagt på et bord og symbolsk høvlet over hele kroppen, så knaster og diverse fremspring blev høvlet af, og han blev en glat og pæn svend. Dermed var han behøvlet. Den ubehøvlede er altså en, der endnu har alle lærlingens knaster og dårlige manerer.

SHANGHAJE
er egentlig sømandsslang for at skaffe mandskab til et skib. Man drak folk under bordet, slæbte dem om bord og sejlede, inden de var kommet til sig selv. Man mener, at ordet er opstået, fordi det var særlig svært at skaffe folk til lange og farefulde rejser til og fra Orienten, blandt andet til Shanghai.

KOLD TYRKER
er som bekendt en brat afvænning. Udtrykket er en undersættelse (en ’det-lyder-som-en-oversættelse’) af det engelske cold turkey, altså en kold kalkun. En populær forklaring på udtrykket cold turkey er, at man får ’kalkunhud’ eller ’gåsehud’, når man har abstinenser.

HER HJÆLPER INGEN KÆRE MOR
er en sætning, vi danskere har omformuleret til noget, der gav mere mening. Oprindelig lød sætningen ’Her hjælper intet kæremål’ (appel til højere retsinstans).

VÆLTEPETER
Cyklen med det meget store forhjul og det lille baghjul hed på fransk velocipede, men vi danskere gav den straks øgenavnet væltepeter, nå ja, på grund af dens tilbøjelighed til at vælte.

SKRIVE BAG ØRERNE
stammer fra gammel retspraksis, hvor de drenge, der var sat til at vidne, fik lussinger og blev trukket i ørerne, hvis de var ved at falde i søvn. På den måde fik de ’skrevet bag ørerne’, at de ikke skulle falde i søvn under rettergangen.

SILKESNOREN
som i dag er en hentydning om, at man skal sige op, har en mere makaber forhistorie: Når en af sultanens mænd faldt i unåde, sendte sultanen ham en silkesnor som opfordring til at hænge sig i snoren.

AGURKETID
er fra gammel tid en sløv periode i højsommeren, hvor handlende stort set kun kunne købe sure agurker til at lægge i lage.

*DEN RØDE TRÅD

I både den engelske og den danske flåde indvævede man en rød tråd i marinens tovværk for at sikre det mod tyveri. På den måde kunne alle se, at der gik en rød tråd igennem tovet, og at det tilhørte marinen.