Vi har samlet marts' bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Ole Akhøj/Den Hirschsprungske Samling

BERTHAS BEDSTE

Bertha Wegmann (1847-1926) havde stor succes i udlandet som kunstner, blev hyldet af sin samtid og portrætterede herhjemme samfundets top. Men på trods af en imponerende karriere fik hun, som mange andre af datidens kvinder, ikke en plads i kunsthistorien. Nu dukker hun imidlertid stærkt op af glemslens uretfærdige tåge. Nyd hendes værker på Den Hirschsprungske Samling i udstillingen ’At male på mange sprog’, eller dyk ned i bogen ’Bertha Wegmann’, der udkommer på Strandberg og er rigt illustreret med nyopdagede værker, fotografier og arkivmateriale og rummer bidrag af kunsthistorikere, der udfolder hendes verden og liv.

Se mere på hirschsprung.dk og strandbergpublishing.dk

Foto: Kuntmuseum Brandts

DANMARK PÅ VINGERNE

Det pibler frem derude, og foråret er så småt på vej. Bad forinden dine vinterøjne i nogle af de bedste landskabsmalerier og -fotografier i Kunstmuseum Brandts store udstilling ’Landskaber’, der med 100 værker byder dig udenfor i den danske natur. Få horisont og bøgetræer med guldaldermaler P.C. Skovgaard, kom tæt på dyrelivet med fynske Johannes Larsen, eller snus til den fugtige bark med kunstner Trine Søndergaard. Der er nok at vælge imellem himmel og jord.

’Landskaber’, Kunstmuseum Brandts, fra 5. marts.

Foto: PR

TOTALT TOUGH TEATER

På fodboldbanen blev han kaldt ’Plæneklipperen’ på grund af sit hårde spil, og på teaterscenen kan man nu kalde ham ’Billetklipperen’. Forestillingen ’No Regrets’ på Teatret Svalegangen, der er baseret på Stig Tøftings selvbiografi af samme navn, er en forrygende succes. Skuespilleren Morten Kjær har hovedrollen som den hårde fodboldfighter, og indtil videre er der solgt 5.000 billetter til forestillingen, hvortil der, så vidt vides, ikke serveres stadionpølser.

’No Regrets’, 26. marts – 14. maj på Teatret Svalegangen, Aarhus. 

Foto: Colourbox

DET GYLDNE GENNEMSNIT

”Store selfie på væggen dér, hvilken stad er mon smukkest i verden her?” Åh, der er så mange flotte byer, men hvorfor synes vi, at de er det? Online Mortgage Advisor har scannet Google Street View og brugt det gyldne snit som udgangspunkt for at måle 2.400 bygningers skønhed i 45 byer, og resultatet af den arkitektoniske måling er klart: Venedig er den smukkeste by i verden. På andenpladsen kommer Rom og på tredjepladsen Barcelona. Og København? Den er på en flot 15.-plads.

Foto: CPH:DOX

CLASSENS DOX

CPH:DOX er snart på spil. Den berømmede filmfestival bugner atter med vidt forskelligt lærredsguf, og vil man se film med danske instruktørøjne, var det måske en idé at kaste sig over ’Rejsen mod de blindes verden’, der handler om en mor med et barn med begyndende blindhed, ’Familien Gravesen’, der kredser om fortid, frygt og familiemønstre, eller ’Rejsen til isens indre’ om de stigende vandstande og det smeltende klima. Sidstnævnte er årets åbningsfilm.

CPH:DOX, 23. marts – 3.april. Se mere på cphdox.dk