Vi ved godt, det vigtigste sker inde på læsesalen. Men derfor kan man jo godt gå udenfor og kigge sig omkring. Tag på udveksling i fem studiebyer, der fortjener din flid, men også din fritid.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Colourbox, Unsplash

FED UDVEKSLINGSBY
Bliv mæt og klog i Bologna.

Università degli Studi di Bologna er verdens ældste, stadig fungerende universitet. Historikere fører stiftelsen tilbage til 1088, og byens status som mangeårigt studiemekka har sat sit præg på byens udseende. Man siger nemlig, at husværterne for at tjene penge på de studerende, der søgte til byen, byggede ekstra værelser uden på facaden af de allerede eksisterende huse. Den arkitektoniske tilvækst, der kom til at hænge ud over fortovene, blev afsluttet med søjlebårne buegange, der stadig i dag tillader byens fodgængere at spadsere rundt i ly for vind og vejr. Buegangene er også belejlige for barejere med små, overbefolkede lokaler, der gerne vil maksimere omsætningen. De stikker kunderne en billig drink i et plastickrus og henviser dem til fortovet udenfor, også når det regner. 

Med 80.000 studerende fra hele Italien og resten af verden i en by på i alt små 400.000 fastboende indbyggere udgør fulde unge mennesker derfor en fast del af gadebilledet. Hvis det ikke afskrækker, så slut dig til mængden, og find ud af, om du er mest til Aperol eller Campari i din Spritz. Bologna er i det hele taget et godt sted at forkæle ganen. Prøv lokale navnkundige specialiteter som mortadella, tortellini og naturligvis tagliatelle alla bolognese – al pasta med kødsovs’ moder, ofte bare kendt som ragù.

Bologneserne er stolte af deres tunge mad. Derfor kendes byen også i folkemunde som ’la dotta, la rossa e la grassa’, på dansk ’den lærde, den røde og den fede’, hvor rød refererer til byens lange fortid som kommunistisk bastion. Men vi må ikke glemme studierne, som blandt andet giver mulighed for at læse jura. Faget var kerneydelsen fra begyndelsen i 1088, og jurafakultetet er stadig i dag Italiens førende. Eller, hvis du er mere til poesi end paragraffer, hvad så med Dante Alighieri på originalsproget?

Bay Area. Berkeley ligger omtrent der, hvor hvor San Francisco Bay og San Pablo Bay mødes.

CALIFORNIA DREAMING
Berkeley har masser af meritter. Nogle  mere festlige end andre.

Berkeley er det fornemste navn blandt de i alt 10 universiteter, der tilsammen udgør University of California. Forskere, fakultetsmedarbejdere og tidligere elever fra flagskibet har i årenes løb hevet 107 Nobelpriser hjem. I den målestok er Berkeley som intellektuelt kraftcenter kun overgået af Cambridge og Harvard.

Selv om universitetet også har fostret kulturelle kapaciteter som den Pulitzer-prisvindende krigskorrespondent Marguerite Higgins, er det først og fremmest inden for de hårde videnskaber, at det har domineret. Berkeley-laboratorierne har for eksempel opdaget eller været med til at opdage 16 grundstoffer i det periodiske system – flere end noget andet universitet. En af de mere omstridte bedrifter er Berkeley-fysikeren J.R. Oppenheimers fremstilling af verdens første atombombe. 

Hvis du bliver nedtrykt af at tænke på det, kan du jo altid tage ind til San Francisco, der kun ligger en metrotur væk. Nyd en autentisk portion Peking-and i Chinatown, drik barista-kaffe hvor som helst, gå i beat-generationens fodspor i North Beach-kvarteret, og tab i det hele taget kæben over byens vilde mix af startup-elite, overvintrede hippier, racercykel-hipstere og store befolkning af hjemløse.

Er du rå eller hvad? Fisken i nationalretten ceviche bliver ikke varmetilberedt, men det gør du, hvis du tager til Peru.

GUERILLA-KRIG OG RÅ FISK
Smag på Lima – og Perus blodige historie.

Ud over sine bjerge, regnskove og spektakulære ruiner byder Peru på en righoldig madkultur, der i disse år bliver opsøgt og fremhævet af foodies fra hele verden. Det er først og fremmest hovedstaden Lima, der trækker de fine ganer til, blandt andet med tre restauranter på listen over verdens 50 bedste. Men også med et væld af mindre fornemme restauranter, der bare serverer en folkelig og forrygende ceviche, landets nationalret, der består af rå fisk og/eller skaldyr i køkkenets hemmelige lage af limesaft, chili med mere.

Men der skal naturligvis også åndelig føde til. Den kan du for eksempel få på et universitet, der går helt tilbage til dengang, conquistadorerne trynede inkaerne. Universidad Nacional Mayor de San Marcos er med sin stiftelse i 1551 Latinamerikas ældste og stedet, hvor blandt andet den Nobelprisvindende forfatter Mario Vargas Llosa studerede. 

Du kan gøre som ham og studere litteratur. Men du kan også, hvis du er til det socialvidenskabelige, sætte dig ind i den maoistisk inspirerede terroristiske bevægelse Den lysende Sti og al den politiske vold, der prægede det peruanske samfund i 80’erne og 90’erne.

Man skal ikke lide af angst for overfyldte rum, hvis man bosætter sig i Mumbai. Til gengæld kan man ofte gøre en god handel hos skrædderen.

INDIENS MANHATTAN
Høj velstand og dyb armod ligger side om side i Mumbai.

Det er måske en tilsnigelse, alligevel er sammenligningen med Manhattan ikke helt ved siden af. Ikke blot på grund af Mumbai-halv­øens langstrakte geografi, der giver en heftig trafik (og vilde propper) til og fra det prestigefulde downtown, men også fordi Mumbai
på én gang er hjemsted for Indiens økonomiske elite og samtidig for nogle af landets mest udsatte indbyggere. 

For nye beboere – som dig – er byen et bombardement af nysgerrige blikke, stærke dufte, farvestrålende sarier og tungerullende ordstrømme, men når du først er kommet dig over menneskemængderne, luftfugtigheden og båthornene, er du klar til at udforske kontrasterne. Snup en drink på Four Seasons-hotellets rooftop, hvorfra du kan kigge lige ned i store slum-bosættelser, eller vær mere eventyrlysten, og tag på en guidet tur i
Dharavi, et af Asiens største slumkvarterer. 

Flanér i det hippe og tilbagelænede Bandra-kvarter, og besøg velholdte monumenter og museer i downtown-­bydelen Colaba. Hvad skal du læse? Jo, du kun­ne jo indskrive dig på University of Mumbais afdeling for computervidenskab og komme tæt på det indiske IT-mirakel, der har bidraget så kraftigt til landets økonomiske vækstrate i dette årtusind. 

Beirut ligger solbeskinnet ved Middelhavets østlige kant og bader sig i fest og farver.

BYEN, DER ALDRIG SOVER
Beirut er et godt sted at blive klogere på verden og tilbyder altid en fest.

Det er gammel lærdom, at man ofte finder forklaringen på internationale problemer og konflikter ved at søge til Mellemøsten. Og det ser godt ud på cv’et at have sat sig grundigt ind i regionen og dens kultur og spændinger, hvad enten du vil være journalist, tolk eller forretningskvinde. 

Et godt sted at begynde er Libanons relativt fredelige hovedstad, der samtidig er regionens trosmæssigt mest varierede med i alt 18 forskellige religiøse grupperinger. Men det forhindrer ikke libaneserne i at slå sig løs med folkedans, ved væddeløbsbaner, på skybarer og i bunkere indrettet som diskoteker. 

Beirut og i særdeleshed kvarteret omkring Mar Mikhael er en forlystelsescentral ikke bare for de lokale, men også for masser af unge turister, der dingler fra restaurant til bar og videre på natklub. Byen tilbyder også den arabiske verdens mest prestigiøse universitet: The American University of Bei­rut. Til gruppen af tidligere studerende tæller blandt andre den verdenskendte arkitekt Zaha Hadid og filosof og diplomat Charles Malik, forfatteren bag væsentlige dele af FN’s verdenserklæring om menneskerettigheder.