Før, under og efter Copenhagen Pride (12.-20. august) fejrer barer og cafeer mangfoldigheden over hele landet.
Tekst:Louise Elly MeyerFoto:Sascha Nielsen, Roberto Borgen, Nicklas Christiansen, Lambda, Tingkroen

BYENS BEDSTE FLOOR

’Be yourself and dance’, lyder opfordringen fra natklubben GBAR, der ligger placeret i Aarhus’ hjerte mellem åen og havnen. Opsøg den for temafester, quizaftener, banko eller halloween-fejringer, og forvent et tætpakket gulv, der har ry for at være byens bedste. Mæsk dig i ’Mango Daiquiries’, ’Love Buckets’ og ’Gummy Bears’, og dans til klokken fem om morgenen til tonerne fra dj’s fra hele verden. GBAR tilbyder også tagterrasse og gode jyske priser og blev i 2022 nomineret til Aarhus’ bedste gå-i-byen-sted af Aarhus Stiftstidende.

GLITTER-LITTERÆR

Som den eneste i Danmark er Buens Bogcafé i Aalborg specialiseret i at forhandle LGBT+-litteratur. Et stort udvalg af bøger om aseksualitet, familieliv, drags, homoseksualitet og meget andet kan udforskes på cafeen, der også med jævne mellemrum præsenterer gæsteoptrædende forfattere og singer-songwritere. Cafeen, der har som mål at være ’et anker for alle regnbuer’, inviterer også til ’Tirsdags T’, en uformel social sammenkomst, hvor du kan møde kønsdiverse personer, hygge dig over en kop te og have samtaler om store som små emner i et åbent forum. Nyd alt fra en kande stempelkaffe til en ’glitter glitch’, en mocktail med forskellige slags sirup og spiseligt guldglimmer, eller stil sulten med veganske nachos. Der er også børnetallerkner med kiks og rosiner samt juicebrikker på menuen.

SAFE PÅ FYN

Lambda i Odense er først og fremmest et fællesskab, der har tryghed allerhøjest på dagsordenen. Siden 1993 har stedet arbejdet for, at alle skal kunne føle sig tilpas, hvad enten de er til ’Girl Crush’-fest eller ’Rettigheds-bingo’ med Mizz Privileze. Gennem de sidste 30 år har Lamb­da haft forskellige adresser i den fynske hovedstad, men foreningen har hele vejen igennem været et samlingspunkt for LGBTQ+-miljøet på Fyn. Ud over at være garant for en god fest har Lambda gennem tiden arbejdet aktivt sammen med blandt andet myndighederne for at fremme mangfoldighed og forbedre forholdene for LGBTQ+-personer – og man tilbyder både anonym rådgivning og netværksgrupper.

ØL-GBTQ+

I 2022 fejrede foreningen LGBTQ+ Sønderborg sin stiftelse på Heidi’s Bier Bar. Baren var pyntet op med regnbueflag for at hylde mangfoldigheden, og siden hen er der både blevet holdt ’Winter Drag Brunch’, fodboldaftener, ’Drag Comedy Show’ og ’Dildo Bingo’. Da Sønderborgs helt egen Pride Festival sidste år strøg gennem de sønderjyske gader med 5.000 mennesker, blev der naturligvis holdt efterfest på Heidi’s Bier Bar. For som den daglige leder Adin-Edo Perenda skriver: ”På Heidi’s lever og ånder vi for, at alle vores gæster får en fed oplevelse, uanset hvilken baggrund de kommer med. Her er alle velkomne, altid.”

SÅ’ DET SAGT!

Tingkroen på Amager ser ud, som man kender en brun beværtning bedst med gulvtæppe, tunge træborde, mørke lofter og lavthængende lamper. Der er slyngelstue-stemning for alle pengene, billardkøen, raflebægerne og de kolde står parat, og så er Tingkroen erklæret ’LGBT+ Friendly’. Som ejerne skriver på deres sociale medier: ”Alle er velkomne, uanset alder, køn, etnicitet eller seksualitet. Vi finder os hverken i racisme, sexisme eller nationalisme. Uanset hvad samfundet uden for døren måtte mene om dig, så er du velkommen hos os. Alle med de ignorante armbånd kan godt hoppe op af bassinet, for det bliver ikke på Mutters kro, du opfører dig dumt.” Skål i flaskeøl på det.

 

Tags:
SE MERE