HAA DO WOT I HOBROW?
… lød engang byens slogan, der angiveligt udsprang af en samtale i toget mellem en lokal bondemand og en globetrotter – med følgende tilføjelse fra bondemanden: ”Ellers gi’r a dælme æt møj for al dit rejseri.” I dag pynter middelalderbyen sig med mottoet ’I Hobro er der godt at bo’, og ser man sig omkring i den godt 13.000 indbyggere store by, kan der faktisk være noget om snakken. Byens navn er der flere versioner af, især er betydningen af ’Ho’ historisk lidt utydeligt, mens der ikke er så meget tvivl om ’bro’. Og præcis en sådan, en relativt ny sti-bro, bliver man mødt af, når man stiger af på stationen i Hobro. Den ene ende fører op til, hvad der ligner et relativt nyt parcelhuskvarter, mens den anden fører ned mod Hobros hovedpulsåre og gågade. Og op og ned skal forstås bogstaveligt, for Hobro i Himmerland har rigtig mange bakker og nok flere, end de fleste er vant til.
KULTUR-RETUR PÅ HAVNEN
I bunden af byen, nede ved Hobro Havn, vrimler det med arbejdende ældre søfolk, der er vind i håret og kulturtilbud. I Det Røde Pakhus holder man fra 9. til 17. august byens årlige kunsthåndværkerudstilling ’Uge33’, hvor man kan opleve alt fra keramik over dogmestrik til japanske fletteteknikker. Udstillingen er gratis og åben for alle. Det samme gælder Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord, hvor man med udsigt over fjorden kan få indblik i havnens og træskibsbygningens historie, ligesom man i Skibstømrerhuset har mulighed for at se håndværket i praksis.
ADELIG GADE
Som i andre danske stationsbyer har man også i Hobro valgt at titulere hovedgaden med et blåblodet navn. Adelgade ligger i forlængelse af Jernbanegade, der er selvfølgelig et pizzeria ved navn Viking, og enten på gaden eller i nærheden finder man storslåede bygninger som for eksempel Hobro Teater på Theatertorvet, der viser film og serverer cafémad, Hobro Bank, der sagtens engang kunne have haft en Varnæs som direktør, og Hobro Kirke, der er tegnet af Bindesbøll, der også stod bag Thorvaldsens Museum i København.

Foto: Colourbox
FYRKAT OG FLAMME
Cirka fire kilometer fra stationen ligger Vikingemuseet Fyrkat og den dertilhørende ringborg af samme navn ved Onsild Å. Fyrkat er på UNESCO’s Verdensarvsliste sammen med de fire andre rundborge i landet, og den blev bygget i slutningen af 900-tallet af Harald Blåtand (ja, det er ham, Bluetooth er opkaldt efter). I sommerhalvåret er museet bemandet af håndværkere og krigere fra ringborgens storhedstid, og på udvalgte dage er der sommeren igennem aktiviteter på Stormandens Gård – ni rekonstruerede vikingehuse – hvor man også kan boltre sig på en mytologisk legeplads.
RINGBORG OM HALSEN
Gågaden i Hobro har alle de gængse butikker, fra Normal til Skoringen, men skal du handle helt lokalt, og har du ikke tid til den nærliggende vikingeborg, var det måske en idé at gå ind forbi Guldmøller. Her kan du både se og få ringborgen Fyrkat med hjem i en halskæde. Den fås i sølv til 495 kroner og i guld til 595 kroner. Du kan selvfølgelig også bare gå ind og kigge og få en snak med personalet, som har helt styr på, hvad der rører sig. ”Der sker så meget her i Hobro den her sommer,” siger Pia Møller, som står i butikken.
ØL PÅ UDEBANE
Byvandring i sommervarmen kræver ofte lidt koldt at drikke, og skulle behovet melde sig, kan du svinge forbi Pia i Bræddehytten. Lugten af cigaretter og lyden af værtshusets stam-stemmer er ikke til at tage fejl af, her er alle velkomne, og uanset om du skal have øl, sodavand eller en smøg indendørs, står kromutter Pia klar med en god historie. Hun har haft værtshuset i 12 år og er kendt for at tage imod udebaneholdets fans, når der er hjemmebanekampe i fodboldbyen Hobro, der flere gange har spillet i Superligaen og nu er i 1. division. ”Ja, jeg er jo selv Brøndby-fan”, fortæller Pia, men bare rolig, stedet er for de lokale, der kommer forbi til en snak og en kold eller to.
DOBBELT DANMARKSMESTER
Hov, hvad er nu det? Er det ikke duften af ristede pølser? Jo, foran kirken ligger Dusinus, en af Danmarks ældste pølsevogne, der to gange har vundet danmarksmesterskabet i hotdog – med en rød og en ristet. Ifølge ejeren Hans er Dusinus de eneste dobbeltvindere, og i den anledning har de sørget for, at du kan købe en såkaldt DM’er, en Danmarks Mester. En DM’er er en hotdog med det hele, varme, bløde løg og en helt speciel agurkemix bestående af sennep, rød peber og syltede agurker. ”Det lyder stærkt,” forklarer Hans, ”men det er det slet ikke.” Og man må give ham ret, alle kan være med på smagen, der kan opleves for 30 kroner.
HUMLE PÅ BIE’S
Er du ikke til hotdog, men måske mere til historisk vingesus og ølskum, kan du gå ind i den gamle hyggelige brostensgård, hvor Bie’s Bryghus holder til. Stedet genåbnede i maj, og Sisse, som den nye 29-årige forpagter hedder, sørger for, at du kan få bryg fra huset, burgere og salatbowls og gå på opdagelse i Danmarks ældste stadig fungerende mikrobryggeri. Stedet har eksisteret siden 1841, og de store, bronzefarvede bryggekedler vækker de flestes interesse, især på en sommerdag, hvor solen skinner gennem de store, gamle vinduer.
MISTER LE MANS
Efter at have fyldt maven kan du, hvis du har benene til det, tage et smut op forbi Tom Kristensens Vej. Altså digteren, spørger du måske. Nej nej, i Hobro er ’den rigtige’ Tom Kristensen racerkøreren og den ni-dobbelte vinder af Le Mans-løbet – også kendt som Mr. Le Mans. Er du ligeglad med racerløb, kan du også bare nyde udsigten over Vesterfjord og Hobros bakkede landskab.
HOBROUT-DOOR
Fik du ikke nok af bjerg-etapen til Tom Kristensens Vej, kan en længere vandretur måske stilne din sult efter puls. Panoramaruten er en 10 kilometers vandretur mellem Hobro og Bramslev Bakker og byder naturligvis på bakkelandskab, men også udsigt over Mariager Fjord, ligesom du nogle steder går helt nede ved vandet. Skal det ikke være på land, er fjorden med sit stille vand oplagt til kajak, kano eller stand up paddle. Det er muligt at leje alle tre dele i Hobro ved Mariagerfjordkajak.
OG EN GO’ KOP KAF’
Tilbage igen kan du med god samvittighed smutte forbi Kaffebørsen på Adelgade til en snack, en kop kaffe eller en is i sommervarmen. Planter, sjove møbler og gamle malerier bidrager til den himmerlandske stemning, der har fulgt dig hele dagen.