Vi har samlet oktobers bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Nikolaj Callesen

NUTIDENS VINGESUS

Fugle er forunderlige. Ikke bare på himlen, i haverne, i skoven og ved havet, men også på Johannes Larsen Museet i Kerteminde, der i efteråret spreder sine vægge ud til flyvsk, nutidig kunst i udstillingen ’Fugl 2022’. Ud af mere end 1.300 indsendte værker fra 2019-22 har museet udvalgt 69 bevingede kunstnere, der i Johannes Larsens ånd udstiller himlens dyr i akvarel, fotografi, grafik, installation, keramik, maleri, papirkunst, skulptur, tegning og tekstilkunst. Du kan tage op i det blå i Kerteminde året ud.

Se mere på johanneslarsenmuseet.dk

Foto: Maria Sattrup

NATTUR OG KULTUR

Det er efterår, aftenkulden sniger sig ind under jakkerne, bladbunkerne inviterer til spark, og det er atter tid til oktobers efterhånden berømte bymøde mellem fadøl og (fin)kultur. ’Kulturnatten’ hedder arrangementet, hvor alverdens kulturinstitutioner (og mange andre) åbner dørene for alle – og for alt det, du ikke vidste, du var interesseret i. I København kaster kulturen sig ud i den sprøde efterårsnat 14. oktober, fredag før efterårsferien. Tag et åbent sind, dine venner og familie og et halstørklæde med. 

Se mere på kulturnatten.dk

Foto: Musée d’Ixelles-Bruxelles. Courtesy of Institut für Kulturaustausch, Tübingen

MONTMARTRE, S’IL VOUS PLAIT 

Odense og Kunstmuseum Brandts viser både strømpeholdere og giver den én på paletten, når museet i udstillingen ’Toulouse-Lautrec og stjernerne fra Montmartre’ viser et væld af de litografiske kunst- og reklameplakater, der i art nouveau-stil især omkring 1900-tallet prægede Paris overalt. Plakaterne, hvoraf især Toulouse-Lautrecs senere fandt vej til danske vægge, blev hængt op på byens plakatsøjler, byggestilladser og ved metrostationerne. Med over 140 værker i grafik, kunsthåndværk, fotografier og video fra perioden dykker udstillingen ned i en banebrydende periode, hvor kunsten var kommerciel – og så alligevel ikke.

Bliv plakatfuld i Odense indtil 15. januar, og se mere på brandts.dk

Foto: Nordea-fonden

HELT BYNATURLIGT

To ud af tre danskere lever i byen, og mere bynatur, mere bæredygtighed og flere grønne oaser på stenbroerne er det nye sort. For at få gang i planteskeerne har Nordea-fonden sat 50 millioner kroner af til flere asfalt-åndehuller landet over i en pulje med navnet ’Her gror vi’. Ønsker man at få del i pengene, og har man en idé om måske en byhave, en vandlegeplads eller en såkaldt lommepark, afholder fonden i løbet af oktober dialogmøder i København, Odense, Aalborg og Aarhus, hvor man kan få personlig og konkret sparring.

Se mere om projektet på nordeafonden.dk

Tags:
SE MERE